De Boodschappen Coach - Ralph Moorman

Review – De Boodschappen Coach van Ralph Moorman

De Boodschappencoach - Ralph Moorman
De Boodschappencoach – Ralph Moorman

 

Een paar dagen geleden kwam De Boodschappencoach binnen. Een boek geschreven door levensmiddelentechnoloog Ir. Ralph Moorman, auteur van De Hormoonfactor en Het Hormoonbalansdieet. Ralph Moorman is iemand die ik al een tijd lang volg op social media en ik grote waardering voor heb. Hij is een van de mensen die de waarheid over gezonde voeding bij het grote publiek probeert te brengen. En met succes!

Op de cover staat ‘eerlijke voeding’, en in mijn ogen is dit ook precies waar het om gaat. Nog steeds worden wij bestookt met oneerlijke en niet-onafhankelijke adviezen verstrekt door met name het Voedingscentrum. En daar ik geen anti-voedingscentrum blog wil schrijven, maar een boekreview raad ik je aan zelf deze beerput open te trekken.

 

“Kritisch en onafhankelijk”

In een wereld waar we door het kunstmatige bos, de biologische bomen niet meer kunnen zien legt Ralph helder uit waar je op moet letten als je gezonde boodschappen wilt kopen. Het begint allemaal met de gevaren van moderne voeding. Met een systeem op basis van symbolen komt hij later in het boek bij de voedingsmiddelen steeds terug op eerder uitgelegde gevaren. Het gaat hier om producten die bijvoorbeeld het bloedsuiker (te) snel laten stijgen, zorgen voor intoleranties of overgevoeligheid, chemische processen waarbij moleculen verknoopt raken waardoor schadelijke verbindingen ontstaan, de waarheid over vetten en de toevoeging van schadelijke chemische stoffen.

Hier wordt op verder gegaan door het opsommen en uitleggen van de tien ongezondste toevoegingen. Zijn onze Europees goedgekeurde E-Nummers eigenlijk wel zo onschadelijk als ons wordt verteld, of misschien toch niet? Je leert hier hoe je wordt misleidt door voedingsmiddelenproducenten en hoe je deze misleidingen kunt herkennen!

Hoe lees je de ingrediënten declaratie en wat moeten producenten wel en niet vermelden. Deze regels laten te wensen over en Ralph legt ook hier in begrijpelijke taal uit hoe je dit moet lezen. Op veel etiketten zie je allerlei ingewikkelde benamingen staan. Deze worden uitgelegd, maar als vuistregel stelt Ralph, dat hoe meer moeilijke woorden er in de ingrediënten declaratie staan, hoe achterdochtiger je zou moeten zijn. Ook alle keurmerken en logo’s van ‘gezonde keuze’, ‘ik kies bewust’, ‘puur & eerlijk’ etc. worden onder de loep genomen om te kijken wat hier nu eigenlijk achter zit.

Daar er heel veel producten zijn waar gezondheidsclaims aan hangen, blijken deze in de praktijk nogal eens grote onzin te zijn. Laat je verbazen door de soms harde waarheid over producten waar je al jaren van dacht dat je ze consumeerde omdat het gezond zou zijn. Hij legt ook uit dat je juist extra op moet letten bij producten waar een slogan aan vast zit zoals bijvoorbeeld bij het ronduit schadelijke Margarine ‘voor het hart en de vaten’.

Welke producten kun je het best biologisch kopen en bij welke producten is dit minder van belang en waarom. Welke biologische keurmerken willen wat zeggen? Dit zijn handige tips die je zoektocht naar gezonde voeding in de supermarkt echt kunnen helpen.

Na deze eerst hoofdstukken volgen uitgesplitst naar soort alle voedingsgroepen. 437 producten gescreend op gezondheid en of je deze veel of weinig zou moeten eten, wie deze wel of niet zouden moeten eten en of je deze liever van biologische aard, wel of niet diepvries of vers of gesneden of niet gesneden zou moeten kopen.

Na het boek in één keer uitgelezen te hebben vond ik het zeker de moeite waard om aan te schaffen en adviseer ik als personal trainer en voedingscoach dan ook iedereen aan dit boek te kopen en te gebruiken! Je zult er geen spijt van hebben en je lichaam zal je dankbaar zijn!

 

Share and Enjoy: These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Print
  • Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *