Voedingssupplementen, noodzakelijk of overbodig?

goshy-bannerAls personal trainer ben ik naast training en ‘gewone’ voeding ook veel bezig met het adviseren van mensen als het gaat om supplementeren van bepaalde voedingsstoffen. Het woord supplementeren geeft al aan dat het gaat om het aanvullen van voedingsstoffen. Hebben wij dan tekorten? Jazeker! De voedingsindustrie zorgt ervoor dat wij niet meer kunnen uitgaan van de voedingswaarden die in producten zouden zitten.

Door intensivering van landbouw, het gebruik van kunstmest, genetische manipulatie etc. om gewassen sneller te laten groeien of mooier uit te laten zien zijn meestal niet ten voordelen van de voedingswaarde.

Door modificatie en kunstmatige toevoegingen wordt de mogelijkheid van ons lichaam om voedingsstoffen op te nemen uit voedsel ook nog eens geremd, waardoor je er meer van nodig hebt.

Ook blijkt, dat wat er op de verpakking staat niet altijd exact weergeeft wat er in een product verwerkt zit. Al met al reden om niet te snel nee te zeggen tegen de voedingssupplementen.

 

Wat is een voedingssupplement?

Een voedingssupplement is een poeder, druppel, capsule, drankje, pil die een aanvulling moeten geven op je mogelijke tekortkomingen uit je normale voeding. Daar 95% van de mensen echt ‘crap’ eten, al dan niet met de wetenschap dat ze dit doen, heeft iedereen wel tekorten. Voedingssupplementen bestaan uit synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Ze werken hetzelfde als de voedingsstoffen uit je voeding, maar onderzoek wijst zelfs uit dat je lichaam voedingssupplementen beter opneemt dan voedingsstoffen uit voedsel.

Het voedingscentrum zegt (en ze zeggen heel veel wat nergens op slaat) dat de meeste mensen geen voedingssupplementen nodig hebben. Laten ik het omdraaien: “De meeste mensen hebben voedingssupplementen nodig.”

 

Welke voedingssupplementen heb ik nodig?

Dit is natuurlijk heel persoonsafhankelijk, maar grofweg kan gezegd worden dat de meeste mensen een goede multivitamine en essentiele vetzuren (omega 3/visolie) hard kunnen gebruiken! Daar de meeste mensen niet eens weten hoe slecht ze zich voelen omdat ze nooit anders gewend zijn, kun je in ieder geval eens bedenken of je last hebt van één of meer van de volgende dingen:

Krachtafname, spierzwakte, slaapproblemen, depressiviteit, nervositeit, vermoeidheid, onverklaarbare pijntjes, stress, rusteloosheid, lage weerstand, vergeetachtig, rugpijn, hoofdpijn, diaree, obstipatie, buikpijn, overgeven, zweet en/of koude handen, regelmatige verkoudheid, afname libido, cellulitis, versnelde veroudering, verminderd herstel, vocht vasthouden, prikkelbaar, stemmingswisselingen, huidproblemen, diabetes, altijd dorst, koolhydraatgevoeligheid, enorme drang naar zoetigheid, jojo-effect, chronische vermoeidheid, smorgens moeite met opstaan, angstaanvallen, problemen met gewichtsverlies, etc.

Als je hierboven even komt ‘shoppen’ en je bent eerlijk naar jezelf, dan kom je al gauw met een paar flinke ‘boodschappentassen’ thuis, nietwaar?

Voor een adviesgesprek kun je altijd contact opnemen via www.michiel-pt.nl

 

Ik vind voedingssupplementen eng!

Veelal krijg ik opmerkingen door clienten , als: “Ik wil geen pillen slikken”, of, “ik ga niet aan de shakes hoor!” Men heeft al snel het idee dat je op onnatuurlijke manieren je lichaam gaat manipuleren of er dingen in stoppen die er niet in thuis horen. Nou, laat me je één ding zeggen: “De rotzooi die je er elke dag weer opnieuw intrapt bij jezelf, dat is waarom je moet supplementeren. “ Kijk voor de grap maar eens een paar dagen bij alles wat je eet op de verpakking en probeer eens niks te eten waar bij de ingredienten een van de volgende stoffen opstaat:

–          Aroma

–          E621 (en eigelijk alle nrs tussen E-620 en E-637)

–          Gehydroliseerde eiwitten (klinkt al tamelijk onnatuurlijk, noh?)

–          Mono-sodium glutamaat

–          Gehyrdrogeneerde plantaardige olie (klinkt al niet gezond he)

Ik kan er nog een aantal noemen, maar probeer dit maar eens! Volgens mij ga je zeggen: “Wat kan ik dan nog wel eten?” En dan zijn we er! (CAVEMAN!, maar dit is een blogpost voor later)

Hier tegenover staan de gezonde en essentiele extracten die we terugvinden in voedingssupplementen, niet alleen omdat we te korten hebben, maar ook omdat we vanwege bovenstaande toevoegingen meer nodig hebben om ons lichaam te ontgiften, dan wel in balans te houden wat we hierdoor te kort komen.

Voedingssupplementen eng? No way!

 

Ik weet niet precies wat ik moet kopen!

Nee, dat snap ik! Tip 1: Ren niet direct naar het kruidvat, de tuinen of welke andere drogist dan ook. Ook tussen de supplementen zit rotzooi! In de praktijk betekent dat vaak simpelweg dat je niet betaalt voor wat je er voor terug krijgt. Win dus professioneel advies in. Er zijn gespecialiseerde sportvoedingszaken, die je van goed advies kunnen voorzien. Een goede personal trainer is ook een goede optie!

Bij www.michiel-pt.nl kun je hoogwaardige producten tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding kopen. Op kort termijn zal er ook een webshop op de site komen, waar je zelf alle informatie terug kunt vinden. Tot die tijd mag je altijd vrijblijvend contact opnemen!

 

Je bent wat je opneemt,

Michiel-PT

Share and Enjoy: These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Print
  • Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *